maandag 19 november 2007

Alex Hanbuckers & Tine Bral - cooking (r)evolution

Nederigheid is een gepaste houding bij het lezen van dit tweedelige en vijftalige kunst- en kookboek. Niet alleen vanwege het concept en de sobere vormgeving van Inge Van Damme en de perfecte uitvoering door drukkerij en boekbinderij Die Keure, maar allermeest vanwege het onmiskenbare meesterschap van Alex Hanbuckers dat door topfotograaf Bart Van Leuven op beeld en Tine Bral in tekst werd gevat. Verstilde beelden van evoluerende texturen die even de kijker op het verkeerde been zetten. Niets lijkt wat het is, en toch worden pure producten gebruikt. Kunst om de smaakpappillen aan het werk te zetten, en de verbeelding. Want de lezer wordt wat op zijn honger gelaten. Op de cover van het eerste boek (of is het het tweede?) kijkt Alex Hanbuckers, chef-eigenaar van het Brugse Auberge de Herborist, de lezer ietwat uitdagend aan. Dit fotoboek presenteert veertig fotografische portretten van evenveel creaties gesigneerd Hanbuckers. Dit is het serieuze werk, een portfolio, Hanbuckers visitekaartje, Bart van Leuvens verdienste. De ware toedracht van de receptuur komen we wel nooit te weten, naar de gebruikte technieken kunnen we slechts bij benadering gissen, de smaak kunnen we enkel in Hanbuckers zaak ervaren. Staren. Hanbuckers portret op het tweede boek lacht ons toe: “komaan zo moeilijk is dit nu ook weer niet.” Na de evolutie en de revolutie komt het koken – of was het andersom? Vierentwintig recepten van toegankelijker creaties worden hier stap voor stap uit de doeken gedaan. Toch schitteren zes hiervan ook in het (r)evolution deel. Geen mondgeblazen karamelzakjes hier, of krokante knoflookshampoo; geen oesterijs of boterkaramel in ananasgelei; geen moleculair gedoe. Wel ganzenleverlolly’s, groenetheewafeltjes, kreeftenijs, krokante escargots, en pecorinoravioli. In dit werkboek worden geen technieken of machines gebruikt die alleen in professionele keukens te vinden zijn. Toch is dit geen kookboek in de traditionele zin van het woord. Hoeveelheden, kook-, bak-, grill-, vries- en stoltijden worden aan het experiment overgelaten. Hanbuckers zelf beschouwt dit boek als een landkaart met heel wat witte vlekken. Toch zijn de voorgestelde recepten met wat handigheid haalbaar voor de geavanceerde hobbykok die de bewerkelijkheid niet schuwt.

Een handvol recepten, maar tonnen inspiratie; simpele technieken, maar niet-alledaagse resultaten. Kookboek of fotoboek? Twee boeken voor de prijs van twee, maar van een zeldzame kwaliteit.

Dit zijn absoluut de mooiste kookboeken van 2006.

[Edward Vanhoutte]


Titel: cooking (r)evolution
Auteur: Alex Hanbuckers en Tine Bral
Fotografie: Bart Van Leuven
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2006
Collatie: 108 pp. - ill. + 108 pp. - ill.
ISBN: 90-209-6050-4
Kwalitatieve beoordeling: *****
Moeilijkheidsgraad: III

Geen opmerkingen: