maandag 19 november 2007

Jan Van Hemeledonck & Guy Van Cauteren - Carnet de Cuisine. Guy Van Cauteren. Restaurant ‘t Laurierblad. De keuken van een slagerszoon

Guy Van Cauteren is niet zomaar een slagerszoon met een brilletje. Van Cauteren volgde eerst zelf een opleiding tot beenhouwer en spekslager voor hij naar de hotelschool trok. Die opleiding rondde hij af met enkele jaren dienst in topzaken in Parijs. Met die ervaring op zak werd van Cauteren vervolgens chef op de Franse ambassade in Brussel, waar hij, naar eigen zeggen, vier jaar lang de tijd kreeg om zich geestelijk te verrijken door veel te lezen. In oktober 1979 opende Van Cauteren 't Laurierblad op de plaats vroeger zijn vaders beenhouwerij had gestaan. De cirkel was rond. Een nieuwe fase diende zich aan toen hij in 1982 een Michelinster – hij heeft die nog altijd – en de daaraan verbonden naamsbekendheid kreeg. Luxeproducten kwamen op de kaart, maar nog altijd bleef hij trouw aan zijn roots en serveert hij varkenspoot, kalfskop in tortue, vol-au-vent, ossenstaart of kalfsnier. Samen met wijlen Krist De Bruyn van het Roeselaarse Bistro Novo is Van Cauteren de pleitbezorger en hoeder van de Vlaamse (Belgische?) terroirkeuken. Wie van authentieke recepten houdt met uier en hersenen, lever, niertjes, tong, varkenspoot of rundersnuit moet dit boek beslist aanschaffen.

Dit vierde deel in de prachtige en prachtig vormgegeven reeks Carnet de Cuisine is volledig gewijd aan de recepten van Guy Van Cauteren. Voorheen publiceerde Geert Van Hecke van De Karmeliet in Brugge twee delen, en was er een deel gewijd aan Cauderlier, de negentiende-eeuwse oervader aller traiteurs. Voor dit deel dat de toepasselijke ondertitel De keuken van een slagerszoon meekreeg, vertaalde Van Cauteren recepten uit de keukenschriftjes van zijn moeder, grootmoeder en tantes naar vandaag. Die komen vooral in de laatste vier hoofdstukken aan bod waarin hij recepten voor hutsepot en soep, vol-au-vent 'en andere rare dingen' en stoofpotten presenteert naast een hoofdstukje over zondagsgebraad, kalfsribstuk, spinnenkop, tartaar en warme geglaceerde ham. Dit zijn stuk voor stuk fantastische recepten die smaken en geuren uit onze jeugd terughalen. Aangevuld met recepten voor borrelhapjes, voorgerechen en huisbereide charcuterie – een absolute aanrader voor wie wat ambacht niet schuwt – heeft Guy Van Cauteren via de pen van Jan Van Hemeledonck een topboek afgeleverd. De fotografie van Philippe Debeerst volgt het concept van de reeks getrouw, en geeft visuele diepgang bij de virtuele culinaire sensaties die hier op papier werden gesteld.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Carnet de Cuisine. Guy Van Cauteren. Restaurant ‘t Laurierblad. De keuken van een slagerszoon.
Auteur: Jan Van Hemeledonck
Fotografie: Philippe Debeerst
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2006
Collatie: 174 pp. – ill.
ISBN: 90-209-6578-0
Kwalitatieve beoordeling: *****
Moeilijkheidsgraad: III

Geen opmerkingen: