dinsdag 4 augustus 2009

Ilona Chovancova - Kleine koekjes

We hebben een zeer goed idee hoeveel tijd we van ons leven al slapend doorbrengen of in de file staan, maar hoeveel tijd van ons leven zijn we aan het knabbelen op een koekje? Dat is bij mijn weten nog nooit bestudeerd. Toch moet dat enorm zijn. Koekjes zijn van kindsbeen af een centraal gegeven in ons dieet. Wat gaat er in het eerste fruitpapje? Juist, ja een koekje. En wat doen de kids mee naar school, jeugdbeweging of uitstap: een koek. Of nog: wat staat er steevast op tafel als er iemand op de koffie of de thee komt? Zelfs de hond lust bij tijd en stond een koekje.

Koekjes zijn meestal in een wip klaar. Even een deegje maken van bloem, boter, suiker en eieren (in wisselende samenstellingen), de specifieke smaakingrediënten eraan toe voegen, even laten rusten in de koelkast, vorm geven en afbakken. Meer is er echt niet aan.

Dit boekje verzamelt dertig recepten voor zandkoekjes, krakelingen, speculaasjes, biscotti en schuimpjes. Bovenaan elk recept worden de voorbereidings- en baktijden netjes weergegeven. De rusttijden moet je helaas in het recept zelf gaan zoeken en die kunnen gerust oplopen tot een hele nacht. Bij elk recept wordt ook vermeld hoeveel koekjes je met de ingrediënten kunt maken en dat varieert van vijf tot zestig. De paginagrote foto’s van het resultaat van elk recept vergemakkelijkt de keuze.

Dit kleine boekje is een leuk en goedkoop hebbedingetje voor wie zelf aan het bakken wil slaan.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kleine koekjes
Auteur: Ilona Chovancova
Fotografie: Roland Görgen
Uitgeverij: J.H. Gottmer / H.J.W. Becht
Jaar: 2009
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1245-0
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Petits gâteaux (Marabout, 2004)

Geen opmerkingen: