donderdag 20 augustus 2009

Susannah Blake - Hight tea party. Van een klassieke Engelse high tea tot een Japanse theeceremonie

Tussen de klassieke Engelse high tea met finger sandwiches en scones en de Japanse theeceremonie met omeletrolletjes en rijstcakejes zit een ongelofelijk rijke culinaire wereld van theetradities en -variaties uit verschillende landen. In Rusland vult men bij feestelijkheden de samovar met heet water zodat iedereen de sterkte van zijn eigen kopje thee kan regelen, en alhoewel Frankrijk het land bij uitstek is van de sterke kopjes koffie, is het ook de bakermat van de salons du thé. In Marokko is het schenken van thee een teken van gastvrijheid en vloeit de gezoete muntthee bij sloten.

Thee kan geschonken en gedronken worden op om het even welk moment van de dag. Als wakkermaker bij of voor het ontbijt, als hongerverdrijver in de voormiddag, als relaxerend drankje in de namiddag of ’s avonds en als wakkerhouder ’s nachts. Met de immense variëteit aan theesoorten, en daarbij rekenen we niet de tisanes of infuses, van zwarte, groene en witte thees, komt iedere smaakvoorkeur aan zijn trekken. Bijzoeten met suiker of honing of aanzuren met citroen kan, en in sommige thees hoort gewoon een wolkje thee. Heet of koud als ice-tea is thee ook van alle seizoenen. In de Arabische landen zweert men zelfs bij een heet glaasje thee als hitteverdrijver.

Susannah Blake bewijst in dit boek dat je met een theepartijtje all kanten uit kan. Blake stelt in High tea party twintig verschillende theemenu’s voor, elk met een eigen karakter. In de inleiding bij elk menu licht de auteur het gekozen thema toe, waarna de keuze van de theesoort wordt beargumenteerd met een korte nota over smaak en aroma. Hierbij wordt af en toe informatie gegeven over de herkomst, productiewijze of geschiedenis van de thee. Vervolgens krijgt het thema een verdere uitwerking in de selectie van drie of vier bijhorende hapjes waarvoor recepten worden gegeven. De foodstyling is aangepast bij elk thema en via de foto’s van Martin Brigdale worden heel wat serveersuggesties gedaan.

De tea parties zijn niet eenduidig in verschillende categorieën in te delen. Er zijn theemenu’s met een nationaal thema zoals de klasieke Engelse high tea, de Japanse theeceremonie, de Franse, Russische, Marokkaanse of Amerikaanse theepartijen, maar er zijn er ook die opgehangen worden aan een bepaalde gelegenheid zoals een bollebuikenthee voor zwangere moeders, een sweet sixteen thee voor pubers, een circustheepartij of een teddyberenpicknick. Voor de heren heeft Blake een tea party gecreëerd met de moutachtige yunnan thee en enkele hartige hapjes zoals gekookte eieren met asperges en gerookte makreelpaté. De gerechtjes bij de andere thema’s variëren van crostini, oesters met rode wijn en sjalotvinaigrette en toast met gerookte forel en gesmolten kaas tot yoghurt-pistachetaart, aardbeientaartjes, chocoladetaart en meringues.

High tea party is niet zomaar een vervolg op het boekje High Tea dat eerder bij Becht verscheen. Susannah Blake blaast met dit inspirerende boek de negentiende-eeuwse traditie van de maaltijdthee of high tea nieuw leven in met twintig hoogst originele theemenu’s waarin verrassende combinaties centraal staan.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Hight tea party. Van een klassieke Engelse high tea tot een Japanse theeceremonie
Auteur: Susannah Blake
Fotografie: Martin Brigdale
Uitgeverij: J.H. Gottmer / H.J.W. Becht
Jaar: 2009
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1252-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Afternoon tea parties (Ryland Peters & Small, 2008)

Geen opmerkingen: