maandag 15 augustus 2011

Jenny Nelson - Georgia's Kooklessen

Voor wie nog snakt naar een pretentieloze vakantieroman brengt Georgia's Kooklessen zeker soelaas. Met een heerlijk simpele verhaallijn tekent debutante Jenny Nelson een verhaal uit dat de lezer een reis aanbiedt van New York naar Toscane en terug. Hoofdpersonage is Georgia Gray, een rijzende ster aan het New Yorkse gastronomische firmament die haar naam en faam met één pennentrek van een misnoegde restaurantrecensente in de goot ziet verdwijnen. Totaal ontredderd na haar onvermijdelijke ontslag en de toevallig samenvallende breuk met haar verloofde, gaat ze gretig in op het aanbod van haar vroegere stagemeester om in Toscane deel uit te maken van een brigade die een nieuwe trattoria uit de grond moet stampen. Daar vindt Georgia haar passie voor het koken én haar zelfvertrouwen terug. Zelfs in die mate dat ze een droomjob weigert én daarmee ook Gianni afwijst, de knappe wijboer die alle meisjesharten sneller doet slaan. Gesterkt door haar ervaringen in Toscane zet Georgia alles in het werk om haar ultieme droom, een eigen zaak in New York, waar te maken. En zoals het past in een fleurige zomerroman, lukt dat natuurlijk ook. Of verklap ik daarmee de pointe van het boek?

Niet echt, want geen enkele pagina van dit boek doet vermoeden dat het wel eens slecht zou kunnen aflopen. Daarvoor is dit teveel een feelgood boek. Toegegeven, volledig conform het chicklit-genre waarvan Georgia's Kooklessen een exponent is, heeft het vrouwelijke hoofdpersonage het flink lastig met de mannelijke nevenpersonages. Het is namelijk doordat de eigenaar van het New Yorkse restaurant zijn poten niet van de dochter van de recensente kon afhouden dat Georgia's prestige als chef de grond wordt ingeschreven. Daarenboven blijkt haar onbetrouwbare verloofde verslaafd te zijn aan cocaïne en de chef waaronder ze in Toscane werkt een eersteklas asshole. Voeg daarbij de playboy Gianni die haar het hoofd op hol brengt en haar zonder boe of ba laat staan omdat ze niet ingaat op het plan dat hij voor haar heeft uitgestippeld, en het plaatje is compleet. Wanneer de mannen in een positief daglicht worden gesteld of bijdraaien gebeurt dat enkel als Georgia er beter van wordt: de Toscaanse chef gunt haar de verantwoordelijkheid over de specials, de man die haar eerst ontslaat wordt later haar partner in haar nieuwe zaak, een obscure Italiaanse investeerder wil wel wat geld verdienen en financiert die nieuwe zaak en haar vader zorgt voor het ontbrekende startkapitaal. Het verhaal kent ook een reteklassiek verloop dat in elke schrijfcursus wordt aangeprezen. Onverwachte wendingen of spitsvondige verhaallijnen pasten blijkbaar niet in het concept.

In het decor van het bruisende New York en het passionele Toscane ontspint Georgia's Kooklessen zich als een filmische roman die je in een ruk en zonder veel moeite kan uitlezen. Een paar uurtjes ontspanning zonder al te veel inspanning.

[Edward Vanhoutte]



Titel: Georgia's Kooklessen
Auteur: Jenny Nelson
Uitgeverij: Karakter Uitgevers BV
Jaar: 2011
Collatie: 319 pp.
ISBN: 978-90-6112-507-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Georgia's Kitchen